باشگاه ملوان بندرانزلی حیات ویژهیی در فوتبال ایران دارد ، به جرات ، ملوان تنها باشگاهیست که تلاش دارد تک جنسیتی نباشد . چند روز پیش که بازی ملوان و فولاد بود ، این متن در کانال هواداری ملوان منتشر شد : «بالاخره آن چه که سال ها از بانوان سرزمینم دریغ شده بود محقق شد و سکوهای پیر استادیوم شهر بندرانزلی مزین به قدوم آنانی شد که از حداقل حق طبیعیشان محروم مانده بودند . آمدند ، خندیدند ، گریستند ، پرواز قوهای سپید را از نزدیک دیدند و رفتند . نه عرش آسمان لرزید ، نه ارزشی لگدمال شد ، هر چه بود احترام بود و عشق ، لبخند بود و شور ، نگاه برادر بود و شوق خواهر . هر چند که نسلهای بسیاری حسرت این خاطرهسازی را در کنج خانه ی دلهای شان مخفی کردند و آرزوی نفس کشیدن در فضای بیبدیل سن سیروس را در خود کشتند اما شکستن این تابوی بدقواره و بیمعنی را به فال نیک میگیریم و از دیدن این همه عشق محظوظ میشویم» .
چند روز بعد بازی ملوان وفولاد که با حضور خانمها برگزار شد و آن متن خوشآمد هم در کانال هواداری ملوان منتشر شد ، ملوانیهای برگ درخشان دیگری رو کردند . اول شهریور ، مصادف با نخستین حضور زنان هوادار ملوان در بازی رسمی این تیم مقابل فولاد خوزستان در هفتهی سوم لیگ برتر ، به عنوان «روز هوادار» در تقویم باشگاه ثبت کند . «زن و مرد در یک استادیوم ؛ فوتبال برای همه»
در همان روز مریم ایراندوست ، مربی فوتبال زنان با انتشار ویدیویی از تشویق هواداران زن ملوان در استادیوم نوشت : «زنان و مردان سال هاست در کنار هم در زمستان بارانی و شرجی تابستان حامی بزرگ تیم شان هستند . هواداران زن ملوان در لیگ برتر زنان از اولینها بودند و با حضور پرشورشان در «سن سیروس» و استادیومهای شهرهای حریف ، فقط برای عشق شان سرود ملوان سر دادند» .
او نوشت : «امیدوارم حالا که مجوزهای لازم برای ورود بانوان صادر شده ، تمام مسوولین شهر بسیج شوند تا زیرساخت های لازم برای بازی ملوان-ذوب آهن فراهم شود تا این بار هواداران زن نه از دریچه ی دوربین بلکه با نگاه زیبای شان از نزدیک شاهد عشق دیرینه شان باشند» .
باشگاه فوتبال ملوان بندرانزلی در سال ۱۳۴۸ در بندرانزلی با نام و حمایت نیروی دریایی بنیانگذاری شد . ملوان یکی از قدیمیترین و پرافتخارترین باشگاههای ایران است و از سال ۱۳۵۴ و همزمان با آغاز جام تخت جمشید نام این تیم به ملوان نیروی دریایی انزلی تغییر یافت .
از افتخارات مهم باشگاه فوتبال ملوان می توان به کسب سه عنوان قهرمانی و چهار عنوان نایب قهرمانی در جام حذفی فوتبال ایران و دو مرتبه حضور در بازیهای آسیایی و کسب عناوین متعدد بهترین تیم شهرستانی در لیگ ایران و در جام تخت جمشید صاحب رکوردی قابل توجه در تاریخ فوتبال ایران است .
فوتبال در کم تر شهری از ایران اینچنین با زندگی روزمره و کار مردم عجین است . کوچه پس کوچهها ، زمینهای خاکی ، سواحل خیس و ماسهیی دریای خزر در شهر ساحلی بندرانزلی مهد پرورش بازیکنان بزرگی در فوتبال کشور بودهاست . از کاپیتان اسبق تیم ملی سیروس قایقران و غفور جهانی ملقب به شیر گیلان که با گل تاریخی خود برای اولین بار تیم ملی فوتبال ایران را همانند نامش جهانی کرد تا آرژانتین ۱۹۷۸ اولین حضور ایران در بازیهای جام جهانی فوتبال باشد و تا بازیکنان بزرگی که به خاطر تعصب به پیراهن تیم شهرشان هرگز حاضر به پوشیدن پیراهن تیمهای دیگر نشدند . در انزلی تعصب به پیراهن هنوز حرف اول را میزند . ملوان ، نماد شهر انزلیست و ضربان قلب انزلیچیها با بازیهای ملوان تنظیم میشود . کافیست در بندرانزلی دقایقی قدم بزنید همه جا نام و نشانهیی از ملوان و قایقران و فوتبال خواهیدیافت ، در اسامی مغازهها ، در دیوار نوشتهها و حتی روی دیوارهای قهوهخانهها .
انزلی به دلیل نفوذ در فرهنگ مردم همواره منبع الهام گرفتن برای اشعار و آهنگهای عامه پسند بودهاست . به عنوان مثال شعر و آهنگ ترانه ی قهرمان شهر باران در ابتدای دهه ی ۵۰ و به بهانه ی مسابقه ی حساس ملوان و تاج تهران در انزلی به صورت بداهه و توسط حسن خوشدل ساخته شد که در آن از ملوان به ملوان شهر باران یاد میشود با اشاره به این که انزلی زادگاه ملوان پربارانترین شهر ایران و زاده ی باران است .
باشگاه ملوان همچنین تیم رسانهیی قوییی دارد که قشنگی آن را در ویدیوهای رونمایی از بازیکنان جدید و پیراهن این فصل این باشگاه میتوان دید .