در ادوار مختلف جام ملتهای آسیا ، بازیکنان بزرگی از انزلی و باشگاه ملوان در عضویت تیم ملی بودهاند . اوایل دهه ی 50 شمسی، عزیز اسپندار که آقای گل جام تختجمشید بود ، بارها به اردو دعوت شد اما نتوانست در جام ملتهای آسیا برای تیم ملی بازی کند ، درست مانند علی نیاکانی که جزو هافبکهای مطرح فوتبال ایران بود اما هرگز شانس بازی در مهمترین تورنمنت فوتبال آسیا را پیدا نکرد . نخستینبار این غفور جهانی بود که از انزلی آمد و بازی در جام ملتهای آسیا در سال 1976 را تجربه کرد . او یکی از بازیکنان منتخب حشمت مهاجرانی برای حضور در این تورنمنت بود و البته بعدها همراه همین مربی حضور در جام جهانی 1978 را هم تجربه کرد .
بعد از غفور جهانی ، در حضور بازیکنان ملوان و انزلی 12سال وقفه افتاد اما سیروس قایقران این طلسم را شکست .
قایقران یکی از بازیکنان ثابت ایران در جام ملتهای آسیا در سال 1988 بود ؛ تورنمنتی که با کسب عنوان سوم توسط تیم ملی به پایان رسید . قایقران در آن مقطع ، بهترین هافبک فوتبال ایران بود که حتی حضور او در ملوان هم باعث نشد از چشم مربیان تیم ملی دور بماند و بازی در بالاترین سطح فوتبال در قاره ی آسیا را تجربه نکند .
قایقران بعد از قهرمانی ایران در بازیهای آسیایی پکن که با گل زیبای او رقم خورد ، برای حضور در جام ملتهای آسیا در سال 1992 هم یکی از بازیکنان ثابت تیم ملی بود . او در این مسابقات که با حذف ایران همراه شد ، در تمام بازیها حضور داشت و البته بازوبند کاپیتانی را نیز بر بازو بست .
با خداحافظی قایقران از فوتبال ، وقفهیی 15ساله از حضور بازیکنان ملوان در جام ملتهای آسیا پیش آمد .
جلال حسینی و البته پژمان نوری این طلسم را شکستند و در فهرست امیر قلعهنویی برای حضور در جام ملتهای آسیا در سال 2007 و به میزبانی مالزی حضور داشتند . جلال حسینی در این تورنمنت نخستین بازیهای ملی خود را انجام داد ، هر چند ایران در مرحله ی یکچهارم نهایی مقابل کرهجنوبی شکست خورد و از صعود به نیمهنهایی باز ماند .
3 بازیکن از ملوان و انزلی برای حضور در جام ملتهای آسیا در سال 2011 انتخاب شدند ؛ جلال حسینی و پژمان نوری ، درست مثل جام ملتهای قبلی در مالزی و البته محمد غلامی که در ترکیب استیلآذین یکی از بهترین مهاجمان لیگ برتر بود .
اینبار افشین قطبی از هر 3 در ترکیب ثابت استفاده کرد اما باز هم کرهجنوبی اجازه ی پیشروی به ایران نداد تا تیم ملی در حسرت صعود به نیمهنهایی باقی بماند .
جلال حسینی در این تورنمنت زوج هادی عقیلی در مرکز خط دفاع بود ، پژمان نوری همراه جواد نکونام و آندرانیک تیموریان ، مثلث خط میانی را تشکیل دادند و محمد غلامی هم مهاجم نوک بود .
جلال حسینی تنها نماینده ی انزلی در جام ملتهای 2015 در استرالیا بود ؛ جایی که بازی سعید عزتاللهی هنوز گل نکرده و پژمان نوری هم از تیم ملی دور شده بود .
حسینی در این تورنمنت باز هم یکی از بازیکنان ثابت تیم ملی بود اما آن بازی عجیب مقابل عراق و حذف با ضربات پنالتی باعث شد سیدجلال هرگز بازی در نیمهنهایی جام ملتهای آسیا را تجربه نکند .
سعید عزتاللهی میتوانست رکورد انزلی در جام ملتهای آسیا را حفظ و آن را ارتقا بدهد اما آسیبدیدگی امان او را برید تا در آخرین لحظات اعلام فهرست نهایی تیم ملی ، کارلوس کیروش برخلاف میل باطنی قلم قرمز روی نام عزتاللهی بکشد و او را در حسرت بازی در جام ملتهای آسیا بگذارد .
در میان بازیکنانی که از انزلی و ملوان رشد کردهاند ، جلال حسینی آمار بیشترین تعداد بازی و تداوم را در اختیار دارد و بعد از او سیروس قایقران قرار دارد .
روی هم 5 بازیکن از کشفهای ملوان و فوتبال انزلی در جام ملتها بازی کردهاند ؛ هر چند برای ششمی هم زمان کافی وجود دارد ؛ ششمین بازیکن که نامش سعید عزتاللهی است .
"خبرگزاری ایلنا"